lauantai 28. kesäkuuta 2014

Rosvopaistia ja loimulohta = slowfoodia mökillä

Mitä: Rosvopaistia lampaasta ja possusta, loimulohta, pitaleipiä. salaatteja, sooseja jne.
Miksi: Juhannuksen iloksi

Tätä ruokaa valmistetaan näppituntumalla. Mitä nyt vähän mittareita käytetään apuna. Muuttuvia tekijöitä on kuitenkin niin paljon, että absoluuttisia aikoja ja määriä on mahdotonta kirjata ylös. Kuusi tuntia lienee syytä varata ainakin. Lihan kannattaa olla rasvaista, edullista ruhon osaa. Possun niska on hyvää. Lampaasta sopii esim. sisäpaisti. Lihapalan kannattaa olla 1,5-2 kg kokoinen, pienempää on ihan turha ruveta tällä tavalla kypsentämään.

Homma alkaa rosvopaistikuopan kuumentamisella. Kivireunuksen sisällä on kuopallinen hiekkaa. Päällä poltetaan nuotiota, kunnes alla oleva hiekka on kuumaa. Lihat saa ottaa jääkaapista huoneenlämpöön pari tuntia ennen kuoppaan laittamista.

 
Liha kääritään folioon ja märkään sanomalehteen tai sideharsokankaaseen ja haudataan nuotion alle hiekkaan. 

Lihalämpömittari on kelpo apulainen. Possulle sopiva sisälämpö on 95 astetta ja lampaalle 60 astetta. Se kuinka kauan aikaa menee, riippuu nuotion kuumuudesta, kuopan syvyydestä ja lihapalan koosta. Tällä kertaa 1,8 kg possunniskan kypsennykseen meni nelisen tuntia ja 1,5 kg lampaanpaistin kypsennykseen meni pari tuntia. Tuntimäärien päälle lasketaan kuopan lämmittämiseen kuluva aika.  

Nuotion loimu kannattaa hyödyntää kalan kypsennykseen. Kypsennykseen menevä aika riippuu kalafileen koosta ja etäisyydestä nuotioon. Tämän noin puolikiloisen fileen sai kypsäksi suunnilleen tunnissa.

Lisukkeena tzatziki sopii näille kaikille.


 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti