tiistai 31. joulukuuta 2013

Paimenpiiras - Shepherd's pie

Menu: Paimenpiiras, kaaliraaste, raejuusto, ketsuppi
Kenelle: Piparkakkuporukalle eli oma perhe, siskon perhe, veljen perhe, serkku ja serkun kummitäti

Frasier toi tämän ruokalajin meille. Ei nyt ihan suoraan, mutta innoitti hankkimaan reseptin. Ajattelimme, että tuon on pakko olla joku hienostunut ruoka, kun Frasier sitä usein kokkaa. Elettiin aikaa ennen internettiä, joten Yhdysvalloissa asuva ystävä postitti käsiinsä saaneet paimenpiiraan ohjeet. Muistaakseni niitä oli kirjekuoressa kaksi, joista tuolloin tehtiin Violet Oonin versio. Hyvä ruoka oli kyllä osittainen pettymys, sillä sehän oli vain kerroksittain tehty jauheliha-perunasoselaatikko. Tuo ohje on sittemmin kadonnut, mutta siinä ei muistikuvien mukaan ollut porkkanaa ja herneitä, kuten tässä Martha Stewartin ohjetta mukailevassa versiossa.

Paimenpiiras

Jauhelihaseos:
800 g jauhelihaa
3 sipulia
4 porkkanaa
n. 0,5 dl tomaattipyreetä
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl Worcestershire-kastiketta
suolaa ja pippuria myllystä
400g pakasteherneitä
5 dl vettä

Perunakuorrutus:
2 kg perunoita
3 dl maitoa
50 g voita
suolaa

Pinnalle:
voita

Kuori ja keitä perunat. Kuori ja kuutioi sipuli. Kuori porkkanat paloittele ne pieniksi kuutioiksi. Kuullota pannulla sipulit ja porkkanat. Ota ne pannulta pois ja paista jauheliha. Lisää paistetun jauhelihan joukkoon sipulit ja porkkanat, vehnäjauhot ja mausteet. Sekoittele hetki ja lisää vesi. Lisää herneet ja tarkasta maku. Mausta tarpeen mukaan lisää. Voitele iso uunivuoka ja laita pohjalle jauhelihaseos. Kaada perunoista keitinvesi pois ja soseuta perunat. Lisää perunasoseen joukkoon maitoa, voita ja maun mukaan suolaa. Levitä perunamuhennos jauhelihaseoksen päälle. Painele pinnalle kuviointi lusikan avulla ja lisää pinnalle vielä voita nokareina. Paista 200 asteisessa uunissa, kunnes pinta on kauniin ruskea. Menisiköhän aikaa n. 30 minuuttia, ei huomattu tällä kertaa tarkastaa asiaa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti